Залесяване в София

Залесяване в Младост

Едни от основните задачи, които ни събраха в Сдружение „Отечество“, са грижата за природата и подобряването на градската среда. Ние твърдо вярваме, че София има нужда от повече зелени площи – паркове, градинки – и от повече засадени дръвчета. През последните две десетилетия столичният град загуби много от своите свободни пространства, а немалко дървета станаха жертва на регламентирано, а най-често – на нерегламентирано отстраняване. Една от най-тъжните гледки, която може да се види по софийските булеварди, е премахването с багери на дървета, за да се построи поредният стъклено-стоманен билдинг, невписващ се по какъвто и да е начин с автентичната софийска градска среда.

Едно от предимствата на това човек да живее в жилищен комплекс извън презастроената и натоварена с хора и автомобили централна градска част, са междублоковите пространства. На места те са изключително поддържани – местните хора са засадили цветя и дървета и са превърнали празните пространства в красиви градинки. Другаде изглеждат като пейзаж от филм, представящ апокалиптичното бъдеще след ядрена война – бурени, растящи от камари строителни отпадъци, и найлонови торбички, обкичили храсталаците.

В резултат от усилията на много съвестни граждани занемарените междублокови пространства стават все по-малко. Решихме и ние да допринесем според нашите възможности за облагородяването на градската среда и за това София да бъде един малко по-зелен град.

За залесяване избрахме терен в ж.к. Младост 4 – междублоково пространство, в което хората вече бяха започнали битката за облагородяване и култивиране. Както се оказа – никак нелесна задача – под тревата и тънкия почвен слой имаше голямо количество строителни отпадъци, останали от мащабното изграждане на комплекса по времето на епохата на държавния социализъм. Въпреки това от предишни залесявания се бяха хванали няколко брезички и едно борче, което показваше, че и нашето начинание може да се увенчае с успех.

Ние избрахме да засадим дъбове. Въпреки големият брой строителни отпадъци, които можеха да се намерят в почвата, работата спореше и окопавахме фиданка след фиданка. Появиха се и хора от близките блокове, които ни поздравиха, а някои дори се включиха, предоставяйки ни допълнително вода и плодна пръст.

Една от причините да изберем това място за залесяване е, че един от членовете на Сдружението живее наблизо и ще полага редовна грижа за дръвчетата (надяваме се да се хванат) през следващите години – поливане, окопаване, подмяна на дървените колове.

През следващите седмици ще продължим със залесяването и на други места в нашия град. За да бъде по-чист, зелен и с по-добра и качествена среда за живот.

Накрая на този текст от името на цялото Сдружение „Отечество“ бих желал да благодаря на фирма „Ал и Ив Форест Консулт ЕООД“, които ни предоставиха напълно безплатно различни фидове фиданки за пролетното залесяване. Подобни благородни актове укрепват вярата ни в доброто.