Българската църква трябва да заеме мястото си на Майка-Църква на Македонската архиепископия

УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ,

По повод писмото на Светия синод на Македонската православна църква от 9.11.2017/№ 181, с което се заявява готовност Българската патриаршия да бъде призната за нейна Майка-Църква, и отчитайки специфичната историческа съдба на Р България и Р Македония, ние, българските родолюбци от Сдружение „Отечество“, Сдружение „Ловчанци“ и Сдружение „Историограф“ изразяваме следната позиция:

  1. Българската православна църква не трябва да отхвърля протегнатата ръка. Напротив, тя трябва да заеме полагащото ѝ се място на Майка-Църква на Македонската архиепископия, а българският патриарх – на духовен баща на населението в днешна Р Македония. Българската православна църква има всички основания – и исторически, и
    канонически – да приобщи нашите кръвни и духовни братя в Р Македония към семейството на пълноправните православни църкви.
  1. Българската православна църква трябва да засили своите контакти и сътрудничество с Македонската архиепископия и да ускори процеса на пречистване на македонското духовенство от антибългарски наслагвания.
  1. Нещо повече, Българската православна църква има важна мисия, свързана с духовното израстване на младите поколения в Р Македония.

Призоваваме всички наши сънародници да подкрепят сближаването на двете църкви и на двете държави в името на общото ни бъдеще. Нека не пропиляваме отново този исторически шанс! Да живее България!

Сдружение „Отечество“

Сдружение „Ловчанци“

Сдружение „Историограф“