Софийското село Елешница с облагороден паметник и ново информационно табло

Сдружение „Отечество“ си е поставило за цел да подпомага съхраняването на националните ценности и историческата памет, както и на българската природа. И поради тази причина Сдружението посвети един свой септемврийски неделен ден на изпълнението на един отдавна обмислян проект.

Страната ни е изпълнена с паметници, които възвисяват хора, самопожертвали се за  българската идея за обединение, независимост и защита на националния суверенитет. Много са монументите, издигнати в чест на незнайни воини от други незнайни люде, решили да увековечат за бъдните поколения живота и делото на загиналите за Родината герои, които, в тъмното време на робство и беднотия, се осмелиха да променят черната съдба на сломения народ и да го въздигнат свободен в спомена на бъдните поколения.

Един такъв паметник се намира в село Елешница, Софийско. Почти скрита от погледа, разположена по стария път към Варна, до скоро скромната плоча се извисяваше самотно в тишината на забвението.

Паметникът на априлци в Елешница

Паметникът в Елешница

Това бе променено от Сдружение „Отечество“. Със скромен личен бюджет и много усилия паметникът бе облагороден и открит за любопитните очи след дълга и изтощителна работа.

Почистване на паметника в Елешница

Почистване на паметника в Елешница

Екип от няколко души отново отвори дългото стълбище, водещо до паметника, почисти пространството около плочата, разкри гледка към паметника от пътя и постави информационно табло в подножието й.

Обраслото стълбище на паметника в Елешница

Стълби на паметника в Елешница

Информационното табло съдържа полезна информация и снимки за забележителностите в района. Това са привлекателният за авантюристите връх Мургаш, Елешнишкият манастир „Успение на св. Богородица“, както и информация за горнооряховския революционер Сидер войвода. Самият паметник, който бе почистен от „Отечество“, указва лобното място на няколко Ботеви четници, намерили смъртта си именно там на 20 май 1876 г.

Информационно табло

Таблото при паметника в Елешница

Плочата е надписана скромно, но някои от старите букви бяха силно избледнели. Надписът вече се разчита ясно, а всички бурени и пръст бяха премахнати, като по този начин бе разчистен старият плочник. За извършване на съхранителната дейност и монтирането на информационното табло бяха използвани множество инструменти и бои, а работата бе разпределена на сектори. Общо шестима души в екип се пребориха с природата и човешката незаинтересованост и превърнаха мястото в такова, каквото трябва да бъде – почистено, достъпно и известно на всички българи.

Почистване на паметника в Елешница

Паметникът в Елешница

Паметникът в Елешница

Това е третата подобна и в действителност най-мащабна акция на Сдружение „Отечество“ след почистването на паметника в село Плана, София, и паметника на полк. Борис Дрангов в Пловдив. С дейността по почистване на паметници от национално значение членовете на „Отечество“ напомнят на обществеността, че когато има единение между хората в името на една обща цел, то нито времето, нито недоброжелателите, биха успели да заличат спомените за отминалите славни времена, както и за героите, обезсмъртили ги във вечността.   

Новото информационно табло при паметника в Елешница