Македонските албанци наложиха промяна в учебниците

Първият вицепремиер на Република Северна Македония Артан Груби, министърът на образованието Мила Царовска и депутатът и бивш министър на образованието Арбер Адеми по време на преговорите за промяна в учебниците.

България няколко години води безплодни спорове с управляващите в РС Македония за промяна на съдържанието на учебниците. Пътят, по който е поела, може да доведе до резултат след 100 години.

В същото време македонските албанци скочиха и веднага наложиха промяна в учебниците. Те роптаят, че Албания е обявена за окупатор на Западна Македония през периода 1941-1944 г. и това ще бъде заличено. Основание за подобно изменение е „членот 26 став 2 од Законот за учебници. Овой дел од законот наведува дека учебниците се повлекуваат од употреба доколку содържат материяли що я навредуваат историята, културата и вредностите на сите грагяни на Република Македония“.

През изминалите години България така и не направи нищо реално за обединението на българската общност и на последните парламентарни избори в Скопие поне 10-тина хиляди гласа бяха умело раздробени. Да не говоря за глупавата ни политика на (не)предоставяне на българско гражданство, която вместо да бъде мощен инструмент за постигането на националните ни интереси, се изроди в самоцел, глупава полицейщина и съмнителни схеми с корупционен риск.

Сега наистина получихме шамар – шамар за управленската ни некадърност…