Сдружение „Отечество“ отбеляза Националния празник с поклонение на паметника на българските опълченци

На връх Трети март Сдружение „Отечество“ отбеляза Националния празник – Освобождението на България от турско робство – с поклонение на паметника на българските опълченци в София. Монументът представлява бронзово копие на фигурата на опълченеца-знаменосец Никола Корчев от картината на Ярослав Вешин „Самарското знаме“ (1911 г.) и се намира в непосредствена близост до Централния военен клуб и храм-паметника „Св. Александър Невски“.

По традиция хиляди хора се стичат от цялата страна, за да оставят цветя и да се поклонят пред подвига и саможертвата на българските опълченци, взели участие в Руско-турската Освободителна война. Сдружение „Отечество“ не направи изключение и поднесе букет на отрупания с венци и цветя монумент.

В паметника са вградени 12 бронзови капсули с имената на всички 12 хиляди опълченци, участвали в Освободителната война, както и урна с пръст от местата на битките, кутия с послание към бъдните поколения и списък на всичките 3000 дарители за изграждане на монумента. В непосредствена близост е поставен малък скален къс, донесен от връх „Св. Никола“ (Шипка).

Междувременно други членове на Сдружението решиха да отбележат Националния празник по един по-неортодоксален начин високо в планината: